Sabtu, 10 Jun 2017

5 Tip Pilih Power Bank

Power Bank ialah peranti yang di reka khusus untuk membantu meningkatkan jangka hayat

ketahanan bateri peranti mudah alih terutamanya telefon pintar dan tablet. Peranti ini memiliki fungsi untuk menyimpan kuasa bergantung pada kapasiti Power Bank tersebut.

Fungsi Power Bank ini juga selalu diistilahkan sebagai pengecas mudah alih yang boleh diusung ke mana-mana dan membantu mengecas peranti mudah alih tanpa memerlukan elektrik. Kemampuannya untuk menjadi pembantu ketika pengguna mengalami masalah kehabisan bateri semakin mendapat tempat di hati pengguna.

Dengan perkembangan pesat pengguna yang memiliki peranti mudah alih, industri Power Bank ini turut ikut sama bertumbuh dengan kadar yang mengejutkan. Pelbagai pengeluar mulai turut serta mengeluarkan produk-produk yang pelbagai bagi mendapatkan perhatian pengguna. Tetapi, sejauh mana prestasinya pula?

Ciri dan fungsi

Sering kali pengguna yang ingin mendapatkan Power Bank tertanya-tanya, apa ciri-ciri yang perlu diambil kira kerana Power Bank merupakan salah satu peranti mudah alih yang mulai mencetuskan fenomena tersendiri semenjak semakin ramai menggunakan telefon pintar dan tablet di seluruh dunia.

Dengan penggunaan Power Bank, pelbagai masalah dapat diatasi. Kerunsingan pengguna berkaitan bateri peranti mudah alih mereka juga turut menjadi penyebab utama kepada pembangunan industri ini. Walaupun peranti mudah alih mereka dilabelkan berspesifikasi tinggi dengan bateri berkapasiti tinggi, ia tetap ada masalah.

Secara umumnya, pemilihan Power Bank memerlukan sedikit penelitian seperti mana untuk memiliki peranti mudah alih yang lain. Hal ini kerana, sesetengah pengguna mengadu Power Bank yang dibeli sering kali mengalami masalah daripada segi produktiviti. Oleh itu, tip-tip berikut boleh membantu anda.

1. Jenama

Secara kasarnya, pilihlah jenama Power Bank yang sudah dikenali di seluruh dunia. Ini kerana, di pasaran Malaysia khususnya sudah muncul banyak jenama-jenama yang agak meragukan. Seboleh-bolehnya, pilih jenama yang memiliki pensijilan UL untuk lebih kepastian dan keselamatan.

2. Syarikat pengeluar

Rujuk terlebih dahulu berkaitan syarikat pengeluar atau kilang yang menghasilkan Power Bank yang bakal anda pilih. Sama ada benar syarikat tersebut memiliki kepakaran dan industri bateri atau tidak. Ini untuk mengelakkan anda terbeli Power Bank daripada syarikat yang tidak sahih kewujudannya.

3. Kualiti

Kualiti bukan lah penentu kepada prestasi Power Bank itu sendiri, tetapi ia akan memberi kesan kepada kepantasan ketepatan memenuhkan bekalan kuasa. Selain itu, jika kualiti Power Bank itu sendiri sedia maklum di tahap sederhana, ia akan merosakkan kapasiti bateri pada peranti mudah alih anda.

4. Jaminan

Untuk keselamatan, cuba pilih Power Bank yang memiliki jaminan sekurang-kurangnya setahun. Jaminan tersebut juga perlu diteliti berkaitan terma dan syarat. Dengan itu, semasa pembelian semak di manakah boleh anda menghantar Power Bank dengan jaminan jika ada sebarang masalah timbul.

5. Ciri tambahan

Sesetengah Power Bank di pasarkan dengan ciri-ciri tambahan. Ini akan memberikan nilai tambah kepada Power Bank tersebut. Ciri-ciri tambahan seperti port tambahan dan sebagainya ini perlu juga diambil kira selagi mana tidak menjejaskan fungsi utama Power Bank tersebut.

6. Kapasiti

Strategi perniagaan Power Bank di pasaran ialah mengumpan pengguna dengan kapasiti yang besar tetapi dijual pada harga yang murah. Apa yang penting, pilih kapasiti Power Bank mengikut keperluan, dan bukan keinginan. Ini membantu untuk mengawal rasa ingin membeli dengan cepat.

7. Model

Model Power Bank ialah persoalan terbesar yang akan bermain di fikiran setiap bakal pengguna. Dengan lambakan model-model Power Bank di pasaran, pilih mengikut kesukaan anda termasuklah daripada segi saiz, fizikal, binaan, warna dan sebagainya setelah mengambil kira informasi di atas.

8. Bateri

Teliti berkenaan bateri pada Power Bank anda di nota pemberitahuan dalam kotak. Cuba dapatkan kepastian daripada pengedar bahawa bateri tersebut adalah tulen dan bukan bateri yang diguna semula. Rujuk kepada pelekat-pelekat pemberitahuan berkenaan ketulenan bateri pada Power Bank tersebut.

9. Ciri keselamatan

Jika boleh, pilih Power Bank yang memiliki ciri-ciri keselamatan khusus yang mampu melindung peranti mudah alih dan anda sendiri. Usah segan bertanya kepada penjual, adakah Power Bank ini memiliki ciri keselamatan seperti perlindungan short circuit, pengecasan berlebihan atau suhu.

10. Indikator

Sesetengah Power Bank menawarkan isyarat indikator yang berbeza-beza bagi sesetengah fungsinya. Ini sangat penting untuk mengetahui maklumat pada Power Bank anda seperti kadar pengecasan, aktiviti sekarang dan sebagainya. Dengan isyarat ini, pengguna dapat lebih peka berkaitan masa pengecasan.

11. Output

Perhatian voltan pada port output Power Bank yang sedang anda pantau. Contohnya seperti 5V/1A atau 5V/1.5A dan sebagainya. Ini kerana output ini memiliki pengaruh pada proses kepantasan pengecasan dan juga pengeluaran kuasa secara maksimum.

12. Plug

Pilih Power Bank yang tidak terlalu khusus untuk satu jenis peranti sahaja. Sesetengah Power Bank menawarkan plug kuasa yang bervariasi bagi melengkapkan koleksi setiap jenis peranti. Untuk itu, anda boleh tetap gunakannya walaupun menukar peranti mudah alih.

13. Kabel original

Untuk penggunaan yang lebih baik dengan ciri terbaik, Power Bank tersebut perlulah memiliki sokongan untuk kabel data original peranti (telefon pintar atau tablet) anda. Ini kerana, kabel data pengecas original peranti anda akan mengalirkan kuasa daripada Power Bank dengan lebih stabil.

14. Harga

Tinjau harga Power Bank dengan kapasiti yang tertentu terlebih dahulu sebelum mula memantau pada pengedar atau penjual-penjual. Pastikan anda telah memiliki senarai secara kasar harga yang sepadan dengan kapasiti Power Bank. Untuk itu, anda masih boleh menilai ada ia berbaloi dengan apa yang anda mahukan.

15. Set Lengkap

Seperti ketika membeli peranti mudah alih lain seperti telefon pintar, tablet dan sebagainya, anda perlu lebih prihatin berkenaan set yang ditawarkan secara percuma oleh pengedar Power Bank tersebut. Contohnya set lengkap untuk Power Bank merangkumi A/C adapter, penyambung kabel, lampu indikator dan lain-lain untuk menyokong prestasi Power Bank tersebut

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Adbox